26 февруари 2009

"Сребърни крила" на 21 март в Кюстендил




След „Биело Дугме” още една легендарна група от бивша Югославия се събира за концерт в България. След 20 годишна пауза, „Сребърни крила” отново ще се качи на сцената, като първият им концерт ще бъде на площад "Велбъжд" в Кюстендил на 21 март. Той ще бъде кулминацията на тържествата Кюстендилска пролет.

Владо Калембер и компания ще направят своето шоу благодарение на усилията на община Кюстендил, кмета Петър Паунов и музикалната телевизия Balkanika TV. Договорът за изявата бе финализиран в началото на седмицата от собственика на музикалната медия Виктор Касъмов от една страна и Владо Калембер и мениджърът на „крилете” Владимир Михалек-Михо .

Концертът ще бъде безплатен и е част от инициативата “Зона 50 - без визи”. В подкрепа на идеята, в града вече пяха "Биело Дугме", Боян Биелич, Каролина Гочева, както и български изпълнители.

Ден по-рано, на 20 март, Владо Калембер ще има тежката задача да председателства журито на традиционния конкурс „Мис Кюстендилска пролет”. В избора ще се включи и македонската певица Каролина Гочева.

С предстоящия лайв под Хисарлъка, „Сребърни крила” ще сложат началото на световно турне, като избора за първи концерт не е случаен.

През 70-те и 80-те години на миналия век, групата е много популярна у нас и има не по-малко почитатели от "Лед Цепелин" и "Пинк Флойд". Изнасят успешни концерти в цялата страна, като в София са аплодирани от 45 000 души на стадион Васил Левски.

ДИСКОГРАФИЯ

„Сребърни крила” е основана от Владо Калембер през 1978 година. Калебер е солист и басист на групата, а мениджър е Владимир Михалек - Михо. Стават популярни буквално за една нощ с парчето „О, Анна”.

От 1986 г. ръководител на състава става Мустафа Исмаилоски-Муц, а Калембер се посвещава на соло кариера. Групата слиза от сцена със смъртта на Исмаиловски. През 1988 година Srebrna krila представят Югославия на Евровизия с песента “Mangup” (”Хулиган”).

През 90-те съставът петърпява няколко трансформации, като в него започва певческата си кариера и Влатка Покос. Групата има 12 издадени албума.

Съставът на групата:
Владо Калембер - вокал, бас
Дадо Йелавич - китара
Ади Караселимович - барабани (до 1981 г.)
Душко Мандич - китара
Мустафа “Муц” Исмаиловски - клавирни
Славко Пинтарич-Пишта – барабани (от 1981 г.)

Всички албуми на групата са издадени от Юготон:
Сребрна крила (1979)
Ја сам само један од многих са гитаром (1980)
Срео сам љубав из прве пјесме (1980)
Ша-ла-ла (1981)
Јулија и Ромео (компилация) (1982)
Задња плоча (1982)
Silverwings (английска версия на “Задња плоча”, Канада, 1983)
Дјевушка (1983)
Успомене (1984)
30 у хладу (1986)
Мангуп (1988)
Полети голубице (1988)

Няма коментари:

Публикуване на коментар